Marketingtételek

Tételek a reklám- és marketingmenedzser képzéshez

7 A Marketingmix lényege, elemei: a 4P (termék, ár, elosztás, ösztönzés)

Posted by BizBigyó - február 13, 2007

Az ún. marketingmix a 4P és a 7P keveréke, vagyis marketingeszközök összessége, melyeket a vállalat célkitűzései elérésére használ az adott piacon. A marketingmix célja, hogy a lehető legkevesebb befektetés mellett a lehető legnagyobb megtérülést, azaz eredményt hozza a vállalati stratégiénak és céloknak megfelelően, a versenytársaknál jobban. Általában a marketingterv utolsó, befejező részének tekintik, és néhány hónapra/ évre tervezik (középtávú).

A 4P (product, price, place, promotion)

PRODUCT (termékpolitika) Product (prödákt) = termék
A vállalat kínálatának összeállítása, amely minőségben és választékban is képes a vevő igényeinek kielégítésére. Nemcsak az adott terméket, hanem a vállalati termékfejlesztést, a termékválaszték kialakítását, valamint a termékekhez tartozó szolgáltatásokat is a 4P ‘termék’ kategóriájába soroljuk.
Tevékenységek: Terméktervezés, fejlesztés / Termékpozicionálás, termékek bevezetése és kivonása / Termékkutatás – tehát egy termék életciklusának minden meghatározó mozzanata ‘Product’
A termékmenedzsment két fő területe a terméktervezés és a termékmarketing.
A terméktervezésnél meghatározzuk az új termékeket és a piaci elvárásokat (pl. legyen a zokni szára gumírozott), megállapítjuk a termék életciklusára vonatkozó ismérveket (pl. ‘ez a női harisnyazokni 4-5 viseletre alkalmas,’ vagy ‘ez a budapesti metró 40 év tartós használat után sem kezdhet el füstölögni’ vagy pl. ‘ez a hegymászó zokni 4 hét tartós viselés után sem lukadhat ki’), kezeljük a termékportfóliót (milyen típusú zoknikat kínálunk), és a termék megkülönböztetése (pl. ‘mi csak első osztályú férfizoknit/ gyerekzoknit árusítunk).
A termékmarketingnél pozícionáljuk a terméket (pl. kinek adjuk el a zoknit – olcsó, cérnazoknit, nagy kötegben piacra vagy drága, selyemzoknit, exkluzív kiszolgálással a belvárosi sétálóutcában) és a termékkel járó üzenetet (olcsó, hétköznapi, elérhető – drága, ritka, kiváltságos), reklámozzuk azaz promotáljuk a terméket (a sajtónak, ügyfeleknek és a partnereknek, mint pl. viszonteladóknak: ez a zokni hiperegészséges, mert javítja a lábfej vérkeringését stb. ), új termékek piacra dobása (pl. lábtyű).
A termékmenedzsment nemcsak a terméktervezést, és a termékmarketinget, hanem a programmenedzsmentet és a projektmenedzsmentet is magában foglalja.
Mivel egy vállalat tevkenységének sikere a terméken múlik, ezért a marketing-emberke ábrán a terméket szokták a vállalat egyik lábaként megrajzolni. A másik láb az ár (price).

PRICE (árpolitika) Price (prájsz)= ár
Itt érvényesül a legjobban a marketingszemlélet: olyan árat kell megállapítani / képezni, amelyet a vevő képes és hajlandó megfizetni, de egyben profitot is termel, és versenyképes is. A 4P közül ez az egyetlen eszköz, amely hozza a profitot és nem viszi. Az ár azt a pénzösszeget jelenti, amit a vevő a termékért fizet.
Tevékenységek: Költségvizsgálatok /Fogyasztói árelfogadás/ Árpolitika és ármeghatározás/ Költségtérítések, hitelek, engedmények/ Árérzékenység-vizsgálat

PLACE (elosztáspolitika) place (pléjsz) = hely
Az elosztáspolitika feladata a megtermelt és beárazott termékek eljuttatása oda, ahol a vevők keresik, Budapesten, Londonban vagy Tegucigalpán. A marketingben a termékek, szolgáltatások szétosztását értjük alatta. Ez a vállalatnak azon eszköze, amely a termékeket és szolgáltatásokat a kellő helyre és időre, a szükséges mennyiségben és kínálatban juttatja el. Ide tartoznak a különböző disztribúciós csatornákból szóló eladásról és fizikai áruelosztásról szóló döntések. Tevékenységek: Értékesítési út tervezése/ Logisztika és fizikai elosztás/ Kereskedelmi formák, nagykereskedelem, kiskereskedelem/ A kereskedelmi partnerek kiválasztása és értékelése. A marketingemberkének ez az egyik lába, a másik pedig a promóció.

PROMOTION (ösztönzéspolitika), promotion (prömöusön) = reklámozás
Az ösztönzéspolitika a vásárlókkal tudatja, hogy létezik a termék, felébreszti az igényt és a vágyat a termék iránt. Arra a tapasztalatra épül, hogy nem elég a maximális befektetési megtérüléshez (kevés ráfordíott pénz, sok profit), ha van kereslet a termékre, ha jó a termék, ha elérhető a megfelelő disztribúciós pontokon, és a bolt akár hétvégén is nyitva tart: kell az is, hogy a termék a potenciális vevők figyelmébe, tudatába kerüljön. Ez utóbbit szolgálja a vásárlásösztönzés (a reklám, a vásárlásösztönzés (sales promotion) a személyes eladás (personal selling), a közönségkapcsolatok ápolásának egy része (marketing public relations).
Tevékenységek: Reklám, PR, eladásösztönzés/ Kommunikációs elvek és követelményeik/ Reklámpiac intézményi háttere (ügynökségek, reklámhordozók, auditálók stb.)/ Reklámhatás és elemzése

19 hozzászólás to “7 A Marketingmix lényege, elemei: a 4P (termék, ár, elosztás, ösztönzés)”

  1. polli said

    most ha jól értem a marketing emberkének 4 lába van? nem lehet, hogy ez egy marketingállatka (ló, fél pók, esetleg csindó) vagy szék?

  2. Gabi said

    Az a jó minél több lábon áll az ember :)

  3. Attila said

    Prödákt?
    Prömöusön?

    és pláne: prömöusön = ösztönzéspolitika = reklám?

    Leülhetsz, 4-es. Vagy akarsz javítani?

    • trallala said

      Promotion nem egyenlő reklám.
      A reklám is promóció, de a promóció nem csak reklám. Ha már javítgatunk…
      Jó az az ösztönzéspolitika…

  4. Kodegidor said

    Sokan kifelejtik a marketingmixből az R-t azaz a research (kutatás), mert a piaci ismeretek hiányában a 4P-t nem lehet mihez mérni.

  5. Benuka said

    És itt még nem is említik, a +3P-t

    People
    Physical
    Process

    Így lehet 7 P

    • titer said

      Physical Evidence pontosabban. És a 4P termékeknél használatos, a 7P a szolgáltatásokhoz jön, melyben nagy szerepet játszik a környezet a kiszolgálás minősége gyorsasága, az eladó, szolgáltató kisugárzása stb.
      A marketing mix a piac és versenytársak ismerete melletti legjobb kombináció összeállítása, így a swot elemzést,mindenképp el kell végezni és a 4P-hez nem jön a R…:D Az külön elvégezendő.

      prömöusön: ezen én is elmosolyodtam és valóban nem = a reklámmal, de része a reklám, ahogy a PR, Sales Promotion és a Personal Selling is.

  6. Roland said

    ez a cikk vagy miez elképesztően ótvar!

  7. Dénes said

    ez a cikk király.

  8. Kati said

    Lehet, hogy ótvar, de egyszeri olvasásra meg tudtam jegyezni a tartalmát -nem úgy, mint Jackel tanárnőnél a BGF-en…

  9. in line with the insurers operational models and structural differences.nIn case of a hospitalization, it is the insurer who takes carenof Click https://twitter.com/moooker1

  10. epic said

    Nem ótvar, és amúgy igen. Megjegyezhető, érthető, benne van a lényeg, nulla bullshit.

  11. Money said

    Thanks for another informative site. The place else may I am
    getting that kind of information written in such a perfect approach?
    I have a undertaking that I’m simply now running
    on, and I’ve been at the glance out for such information.

  12. Bak Zoltán said

    I need to a massive thanks for the understandable and very interesting subject, who has written for us! I just love it. Why, because of the explanation very simple in one hand, and you can say that, Jesus! I understand all of it. They are saying: ” The sign of knowledge is, the ability of teaching” Cheers. Zoltán

Hozzászólás